måndag 17 november 2014

Skrämmande marknad

Länk Di (Läs första 4 styckena efter ingress)

Man måste applådera Mario Draghi insatser för att bibehålla marknadens lugn. I min ödmjuka mening har marknadens reaktioner på centralbanksuttalande nått höjder av absurditet. Man tror det man läser är ett skämt, men det är det inte. Vad är det här för sinnessjuk marknad? Hur kan detta inte gå åt helvetet förr eller senare? När kommer tilltron till käre Draghi dö ut?

För den som har 10-20 minuter över rekommenderas starkt nedanstående länk. David Hay beskriver perioden 2013-2014 från en hypotetisk framtid. Man kan tycka att han är lite för positiv i sina antagande, men samtidigt är det en väldigt trevlig skrift i många avseende.

Future bull

Är man riktigt långsiktig bör man vidta åtgärder. Dagens marknad kommer inte handla om att få avkastning, utan om att skydda sitt kapital mot det som onekligen förr eller senare kommer komma. Eller som Vito Maida beskrev det nyligen:

"Now is the time to act decisively. Now is the time to be willing to "look wrong". Now is the time to protect clients` capital. 

...And we are doing just that" (Vito Maida)

4 kommentarer:

  1. Intressant läsning. Sedan är det ju frågan hur man ska agera som långsiktig investerare/småsparare. Börsens vågrörelser har måhända blivit skarpare, brantare upp och brantare ner, men samtidigt finns det inga tillgångsslag som visat sig vara bättre än aktier - på lång sikt. 10-15 år...

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1989 toppade den japanska aktiemarknaden och 25 år senare står fortfarande börsen 60% under rekordnivåerna.

      Det finns perioder då man bör vara försiktig. Det kanske är så att alla historiska samband är satt ur spel och spekulationen med medförande belåning kan pågå in i oändligheten. Men det kan också vara så att idag är ett av de tillfällena när man bör minska aktieandel. Eller så är det inte såhär, framtiden blir spännande i vilket fall.

      Radera
  2. Jo, självklart finns det perioder av låg tillväxt och kanske Japan är ett av de tydligaste exemplen. Deflation etc.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Deflationen i sig var kanske inte det stora problemet, utan att börsen var enormt övervärderad

      Radera