(nedanstående bör ses som mindre välgrundade spekulationer.)
Att äga aktier utomlands har blivit allt mer populärt bland bloggare. Utländska marknader öppnar upp för större möjligheter och den svenska marknaden är väldigt dyr i förhållande till de flesta närliggande länder. Generellt har valutorna gått i "rätt" riktning den senaste tiden och det vore ganska underligt om det skulle göra det för all framtid.
USD har stigit något fruktansvärt den senaste tiden och USD kan självfallet fortsätta stiga (vad vet jag). USD har stigit eftersom ECB/Riksbanken trycker pengar, vilket sprider glädje över aktiemarknaderna och leder till att valutan pressas. Det är svårt att säga vad som kommer hända med USD de kommande åren, men man bör inte utesluta mean reversion. De flesta ledande indikatorerna för den amerikanska ekonomin har försvagats markant den senaste tiden.
Vad som händer med världsekonomin är förstås irrelevant för aktiemarknaden. Som en bekant till mig beskrev det (ironiskt):
"Du förstår inte, bolagsvärderingar och makroekonomisk utveckling spelar ingen roll! Det enda som spelar någon roll är hur många miljarder ECB trycker." (person y)
USD har stärkts med 35% på ett år i förhållande till SEK. CAD har stärkts med 17,6 % i förhållande till SEK och USD har stärkts med 15% i förhållande till CAD. Dessa valutaförändringar är så pass stora att de innebär substantiella risker OM dessa valutors värde skulle återgå något.
Fairfax handlas i CAD som stärkts i förhållande till SEK och balansräkningen hålls i USD som i sin tur stärkts i förhållande till CAD. Jag är ingen expert inom hur man värderar valutor, men man bör ta höjd för att valutan kan gå åt andra hållet (gud förbjude) en vacker dag. Det vore ganska otroligt om utvecklingen det senaste året upprepas.
Fairfax är som jag tidigare poängterat varken billigt eller dyrt idag och om Fairfax uppnår sitt avkastningsmål (15%) i framtiden blir många glad. När man läser Fairfax årsredovisning imponeras man över den riktning Prem Watsa styr bolaget i och vilken högkvalitativ verksamhet han bedriver. Samtidigt är försäkringsverksamheten (speciellt OdysseyRe) volatil, men det ska betonas att försäkringsverksamheten bedrivs konservativt i en "soft market".
Som med allt annat bör man se på Fairfax långsiktigt. Man bör dock (i min ödmjuka mening) lämna ett stort utrymme för att kunna öka i framtiden, givet situationen idag. Vad man kan vara trygg med är att Fairfax bedrivs extremt konservativt och är skyddat vid en nedgång på marknaden. Derivatexponering får man idag gratis och om kraftig deflation uppstår kan Fairfax göra väldigt stora vinster på dessa kontrakt i förhållande till bookvalue.
Desto längre investeringshorisont man har desto mindre roll spelar valutan i dagsläget, men en sammantagen "permanent valutaförlust" om 20-25% sänker avkastningen avsevärt över tid. Framtiden får utvisa vad som sker och att vara försiktig kanske visar sig vara olämpligt.
(Analys 2014 då Fairfax var något lägre värderad) http://www.gurufocus.com/news/281285/fairfax-financial-assurance-in-insurance
Om USD sjunker avsevärt om några kan man ju även se det som en möjlighet att tanka på mer Amerikanska aktier till ett lägre pris, så tänker jag. Låg dollar = köp aktier, Hög dollar = håva in utdelningar
SvaraRaderaMvh
Ekonomisk Trygghet
Aningen mer safe kanske är att inrikta sig på amerikanska företag som tjänar på svag dollar, som en liten hedge? Philip Morris, Coca Cola och Exxon typ. Om man nu nödvändigtvis skall köpa aktier i USD menar jag (kanske för diversifiering, eller man tror inte på svenska börsen, eller vad vet jag).
SvaraRaderaSvåra frågor. Hade dollar rört sig på ett mer normalt sätt minskar risken väldigt mycket. Nu har valutan ballat ur och alla är överens om att dollarna ska upp mer. Jag är föga förvånande inte övertygad.
RaderaMen det är ju den hedgade naturen i upplägget, går dollarn upp ökar ditt innehav i SEK, går dollarn ned ökar värdet på tillgången :-) Du kommer kanske inte få fantastisk avkastning, men risken är mindre för större förlust. Men, jag är bara glad amatör som är glad om mina sparpengar ger >1% avkastning. Ränta-på-ränta effekten får göra resten.
Radera