torsdag 5 november 2015

Närstående oljeuppgång?

Som man kan se nedan har det skett en "boom" i den amerikansk oljeindustri. Man kan också se ett litet fall i oljeproduktionen i slutet av 2015 (nedan). Det är svårt att bedöma hur mycket den amerikanska produktionen behöver falla för att nå ett substantiellt högre pris på olja, men det känns troligt att produktionen behöver komma ner.
2014 juni -- oljepriset "toppar" och då var oljeproduktionen i USA 8400-8500 thousand barrels per day.
2015 juni -- Amerikansk oljeproduktion ser ut att ha "toppat" kring 9600 thousand barrels per day.
2015 november -- Amerikansk oljeproduktion ligger kring 9100-9150 thousand barrels per day.

OPEC ser ut att ha förvärrat efterfråge/utbuds situationen ytterligare i och med att OPEC har fortsatt öka sin produktion sedan kollapsen inleddes.


OPECs produktion har ökat kraftigt, vilket motverkar den nedgången som skett i USA. Hade OPEC minskat produktionen hade situationen klarats upp snabbare.

https://ycharts.com/indicators/opec_crude_oil_production

Potentiellt högre efterfråga kan kanske rädda situationen och "höja" priset på olja, men prognoser förblir icke tillförlitliga. Kan inte ekonomer förutspå recessioner lär de inte kunna förutspå efterfrågan på olja med någon större säkerhet. PÅ sikt är jag helt övertygad om att oljepriset kommer nå betydligt högre nivåer, men det känns som att "på sikt" ligger en bra bit in i framtiden. Mitt resonemang bygger på varför kollapsen skedde:

Om kollapsen uppstod tillföljd av en överproduktion bör det krävas en reducering av produktionen eller ökad efterfråga för att återställa ett högre pris. Ovanstående är bara min gissning om den fortsatta prisutvecklingen och att avgöra exakt var efterfrågan respektive utbudet bör befinna sig är omöjligt. Ytterst marginella förändringar i utbud och efterfrågan kan driva stora prissvängningar, vilket gör alla uppskattningar extremt osäkra.

Det framstår som att de flesta marknadsaktörer är övertygade om att oljan snart kommer stå på 100 dollar igen. Jag kan bara säga att jag inte vet och att säkerhetsmarginal bland de flesta oljebolagen är låg om oljan förblir låg under en längre period. Det ser ut som att USA produktion av olja minskar och denna faktorn rör sig i rätt riktning. Faktorer såsom framtida efterfråga, OPEC och Iran förblir svåra att säga något om. 

Nedan följer ett fåtal grafer på ett fåtal av bolagen som jag är intresserad av i oljesektorn. Det framstår som att börsen är så framåtblickande att den prisar in en uppgång i oljepriset innan denna uppgång skett och marknaden är med andra ord väldigt framåtblickande.

(Olja 18 månader)
Chevron (18 månader)


Och TGS förblir opåverkad

Rekommenderad läsning består av utdrag från Bauposts senaste brev där medarbetaren Brian Spector skrivit om värdeinvestering:

http://uk.businessinsider.com/brian-spector-leaving-baupost-letter-2015-11?r=US&IR=T

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar