söndag 30 oktober 2016

Ericsson, Betsson, Alfa Laval, Novo Nordisk


Ericsson

"Det kan handla om så mycket som mellan 100 och 150 miljarder kronor som tagits upp som intäkter i Ericssons böcker men där kunderna i många fall ännu inte ens har krävts på betalning, enligt välunderrättade källor." (http://www.svd.se/kallor-varnar-ericssons-bokforing-ar-uppblast)

Ericsson har alltså trixat med sin "revenue recognition" och om ovanstående uppgifter stämmer är drygt 1 kvartalsomsättning påverkad. Under Q3 bekräftades att något är fel eftersom omsättningen minskade med 14% under kvartalet. Jag tar de läckta uppgifterna på största allvar och om de stämmer lär Ericsson få fortsatta problem de kommande kvartalen. Jag kommer att tänka på Buffetts citat om problemen i Tesco:

1.     " During 2014, Tesco’s problems worsened by the month. The company’s market share fell, its margins contracted and accounting problems surfaced. In the world of business, bad news often surfaces serially: You see a cockroach in your kitchen; as the days go by, you meet his relatives."


Betsson

Betssons rapport presterade enligt förväntat och därmed bekräftades tesen som tidigare formulerades på bloggen. Dock tror jag inte längre att Betsson kan växa i den historiskt höga takten (8% årligen), utan det är troligare att Betsson växer med 4-5% årligen. Den största delen av uppsidan är därmed realiserad och positionen börjar avvecklas.

Jag tror spelbolagen på börsen kommer få allt större problem på grund av den ökande konkurrensen och historiskt har detta synts i en eroderande rörelsemarginal. Jag misstänker att detta kommer fortgå och även tillta. Betsson börjar i min mening bli ett mer moget bolag, om än högkvalitativt bolag.


Alfa Laval

Jag såga Alfa Laval i ett längre inlägg för en tid sedan. Sedan dess har aktien fallit tillbaka en del, men rapporten under Q3 2016 konfirmerar att något gått rejält fel för Alfa Laval. Framförallt var det Alfa Lavals förvärv av Frank Mohn som jag motsatte mig:

"Fast Alfa Laval är ju förstås annorlunda. Alfa Laval betala ju endast 13,4 miljarder nok för Frank Mohn med en omsättning på drygt 3,4 miljarder norska kronor. Inte nog med det, Alfa Laval köpte Frank Mohn från familjen Mohn som förmodligen inte har någon som helst aning om vad deras eget företag är värt. Alfa Laval lyckades förvärva detta företag inriktad mot olje/rederi industrin några månader innan oljepriskollapsen. Alfa Laval hävdar förstås att det ska komma synergier från förvärvet, man kan undra hur stora dessa kan bli när Frank Mohn redan är extremt välskött?

Även om man föreställer sig väldig höga marginaler för Frank Mohn, så är det svårt att se hur detta förvärv kan anses vara värdeskapande. Om man behöver betala 13,4 miljarder norska kronor blir nästan garanterat förvärvet extremt värdeförstörande."

Sakta men säkert börjar problem uppkomma för Alfa Laval och YTD (year to date) har orderingången minskat med 13% för Alfa Laval som helhet. Det är dock i division Marine and Diesel som man kunnat se en kollaps under en längre tid. Frank Mohn utgör en stor andel av Marine and Diesel.

Divisionen Marine and Diesels orderingång ses nedan.
Alfa Laval betalade en hutlös summa relativt Frank Mohns omsättning, sedan hade de "otur" och oljepriset kollapsa. Alfa Laval har en inte helt okomplicerad period framför sig såvida inte oljepriset vänder upp.


Novo Nordisk

Novo nordisk har fallit rejält och handlas nu kring ett p/e tal om 15. Förhoppningsvis fortsätter nedgången och tvångsförsäljningar tar vid, då kan detta bli ett riktigt intressant case.Den senaste nedgången beror på att bolaget sänkt sin långsiktiga tillväxtprognos från 10% till 5%. Nedgången tycktes initialt reflektera  fundamenta, men tycks nu bli mer och mer överdriven. Jag har inte tagit någon position och hoppas på en fortsatt brant nedgång.


Elon Musk

Jag skulle inte bli förvånad om Elon Musks drömmande äventyr slutar i konkurs när väl kapitalmarknaden slår igen och cykeln vänder. Elon Musk har hållit på med en del konstigheter och det finns mängder med varningssignaler. Exempelvis användes ett av bolagen i "Musksfären" (Tesla) till att köpa upp ett annat konkurshotat bolag i "Musksfären" (Solarcity).

I David Einhorns senaste brev till investerare varnas för galenskapen:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar