torsdag 3 juli 2014

Låg exponering mot aktiemarknaden

Höga värderingar har gjort det väldigt svårt mig att finna aktier att köpa. På grund av svårigheterna att finna attraktiva placeringar har jag en allt mindre andel allokerad till aktier. Faktumet är att jag har ägt väldigt lite svenska aktier de senaste 2 åren, istället har jag ägt mycket danska och amerikanska aktier.  Frågan är om man ska vara optimist eller pessimist givet dagens värderingar? Ska man fokusera på det positiva eller det negativa? Ska man ignorerar de enorma övervärderingar och räkna med för evigt låga räntor?

Allt fler bloggare väljer att leta bland de mindre och mer icke likvida aktierna för att finna något som man kan köpa. Detta är ett beundransvärt agerande, men om man måste köpa en "portugisiska majs förädlare" eller en israeliska kosher mat leverantör är inte något galet? Står inte marknaden för högt när man behöver söka på så konstiga platser för att finna placeringar som ser någorlunda attraktiva ut? En dag vill jag kunna köpa ett vanligt svenskt mid cap bolag och känna att här kan jag få en avkastning om 15-20% de kommande åren.

Ska man istället för att vara optimist fokusera på varningstecknen? Varningstecken som att investerare överlag är mycket positivt. Varningstecken som att historiska värderingssamband indikerar en krasch om 40% på den amerikanska börsen. Eller ska man fokusera på varningstecken som att nynoteringar nästan alltid övertecknas och går upp 10-15 % den första dagen? Ska man istället för att delta i dessa nynoteringar fokusera på riskerna. En av Sverige bästa fondförvaltare Simon Blecher gav sin syn på Comhems notering i "programmet" börsens guldkorn.

 "Comhem, vad säger man? Det säger allt om aktiemarknaden tycker jag. Jag skulle inte ta i aktien även om den vore 30% billigare [...]. men värderingen är ett skämt". ( Simon Blecher, diskuterar Comhems notering på "Börsens guldkorn", 2014 juni)

Människor inbillar sig att de värden som skapats i deras portföljer kommer kvarstå. Det har också bildats konsensus om att nynoteringar alltid går upp trots att noteringspriset är för dyrt från första början. Nicoccino är ett bolag utan vinst och med en närmast icke existerande försäljning. Niccocino har gått upp 144 % sedan aktien noterades i måndag och detta bolag värderas runt 400-500 miljoner. Enstaka bubblor förekommer alltid på börsen men problemet är att övervärderingarna är så allmänt utbredda.

I min mening så är det ytterst få bolag som förtjänar ett p/e tal över 15 och ännu färre bolag som förtjänar en multipel över 20. De flesta aktiers p/e bör istället ligga någonstans runt 11-14. Hur många bolag kan man idag finna som har ett p/e under 15?

Jag har också konstaterat att om dessa värderingar kvarstår så kommer jag inte kunna investera framgångsrikt över tid. Hur ska jag kunna avgöra om ett övervärderat bolag såsom Assa Abloy eller Nibe ska gå upp eller ner? Ska jag istället köpa ett av de få normal värderade bolagen på börsen, Telia Sonera? Men om jag köper bolag med en normal värdering då saknar jag en säkerhetsmarginal och blir extremt sårbar för felaktigheter i min analys.

Ska jag istället gräva bland bolag med market caps på 100 miljoner kronor och köpa bolag som Homemaid, eller Unlimited Travel group? Båda dessa aktier ser relativt attraktiva ut, men jag tror att dagens intjäning inte helt reflekterar deras "hållbara" långsiktig lönsamhet. Mindre bolag behöver inte nödvändigtvis vara av lägre kvalité, men det är onekligen så att verksamheterna ofta är mer volatila. Benjamin Graham varnade för att köpa bolag av "lägre" kvalitè vid konjunkturella toppar.

"The risk of paying too high a price for good-quality stocks – while a real one – is not the chief hazard confronting the average buyer of securities. Observation over many years has taught us that the chief losses to investors come from the purchase of low-quality securities at times of favorable business conditions. The purchasers view the current good earnings as equivalent to “earning power” and assume that prosperity is synonymous with safety." ( Benjamin Graham)

Istället försöker jag vara tålmodig och ha en tro på historiska värderingssamband. Spekulation straffar sig alltid i slutändan och det kommer inte vara annorlunda denna gången. Jag är ytterst försiktig och har drygt 1/3 allokerat på börsen i de få attraktiva bolag jag funnit. Samtidigt som jag har en liten exponering gentemot börsen har jag köpt omxs 30 bear (utan hävstång) för att ytterligare skydda kapitalet inför en nedgång. Jag tvivlar på att börsen kommer börja falla som på beställning eller att jag kommer få rätt inom en kort tidsperiod. Utan jag tror att det kan dröja 1-3 år innan det eventuellt visar sig att jag haft rätt.

I sin desperation för att få avkastning har börsens aktörer prissatt aktier så att de lär ge en negativ avkastning den kommande 7-10 års perioden. Frågan är bara när spekulation och vettlöshet skall bestraffa sig? Jag tror att plötsligt kommer investerarnas syn på avkastning och risk förändras. Plötsligt börjar placerare ifrågasätta de höga värderingarna och tänka på vad de kan förlora. Plötsligt faller börsen och de tidigare euforiska placerarna blir återigen påminda om riskerna med kortsiktig spekulation.

"Six years ago, many investors were way out over their skis. Giant financial institutions were brought to their knees when untested structured products that were too-clever-by-half turned toxic and collapsed. Financial institutions and institutional investors suffered grievous losses. The survivors pledged to themselves that they would forever be more careful, less greedy, less short-term oriented. 

But here we are again, mired in a euphoric environment in which some securities have risen in price beyond all reason, where leverage is returning to many markets and asset classes, and where caution seems radical and risk-taking the more prudent course. Not surprisingly, lessons learned in 2008 were only learned temporarily. These are the inevitable cycles of greed and fear, of peaks and troughs. Can we say when it will end? No. Can we say that it will end? Yes. And when it ends and the trend reverses, here is what we can say for sure. Few will be ready. Few will be prepared." (Seth Klarman, 2013 (end) Letter to Shareholders)


Värdebyråns fina inlägg om Companhia, den "portugisiska majs förädlaren"
http://vardebyran.wordpress.com/category/bolag/companhia-portuguesa-de-amidos/

Min tidigare analys av den "israeliska kosher mat leverantören"
http://jordholmen.blogspot.se/2014/06/inkop-av-willi-food.html

5 kommentarer:

 1. Hur ser din portfölj ut för tillfället? Hur stor del är exponerad mot aktiemarknaden och vilka aktier anser du fortfarande inte vara så övervärderade att de säljs?

  SvaraRadera
 2. Jag undviker att leta under allt för lågkvalitativa stenar vid högkonjuktur men jag har även väldigt svårt för derivatprodukter såsom OMX bear ("Markets can remain irrational a lot longer than you and I can remain solvent").

  Därför har min lösning varit att låta min befintliga portfölj njuta av uppgången och istället bygga likviditet samtidigt som jag gjort välbehövliga inköp såsom en till bil (hushållet sparar 20 minuter pendling och 15 % bränsle tack vare detta) och en ny soffa (den gamla stod på böcker).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar vara en bra lösning. Jag har också svårt för OMX bear och jag köpte denna endast för att den var utan hävstång. Tack vare att den saknar hävstång så kan jag se på min position i bear mer som en "investering". En investering i den meningen som en blankning på de 30 största bolagen på börsen. Den som lever får se.

   Radera
  2. OMX Bear och liknande instrument ær utformade før kortsiktig handel. Enligt artikel i Aktispararna ær det en dålig placering på lång sikt oavsett børsutveckling.

   Radera
  3. Ja på lång sikt är det en dålig investering. Då förhållandevis "höga" avgifter dels äter upp avkastningen tillsammans med att börsen över tid historiskt gått uppåt.

   Att investera i OMX bear med 1,5 i hävstång eller 2 i hävstång skulle jag aldrig göra eftersom det blir en ränta på ränta effekt på kurs förändringar. Det finns däremot en bear ETF som saknar hävstång. I min mening är inte denna ETF i lika hög grad ett "trading instrument". Trots det innefattar blankning speciella risker eftersom man kan förlora hur mycket som helst. Använder denna ETF främst för att skydda det jag har allokerat till aktier. En extrem position i vissa avseende. Får skriva ett inlägg och diskutera denna okonventionella position utförligare.

   Radera