Jag har använt mig av Avanzas nyckeltalssorterar här. Jag har exkluderat bolag där p/e tal är ett missvisande mått (investmentbolag och fastighetsbolag). Jag har exkluderat aktier med negativa p/e tal och p/e tal som överstiger 40. Dock har jag justerat 3 bolags vinster som uppenbarligen påverkats av extraordinära kostnader. Det framgår inte om Avanzas nyckeltal är baserade på vinstprognoser eller historiska vinster. Detta är ingen vetenskaplig undersökning och bristerna är uppenbara. Dock har de flesta bolagen inkluderats där p/e tal kan anses vara ett relevant mått.
Som man kan se ovan värderas de flesta bolag på börsen högt. drygt 74 % av bolagen på Large Cap har ett p/e tal större än eller lika med 17. ett p/e på 17 ger en earnings yield på 5,88 %. Givet att bolagen har återinvesteringsbehov blir avkastningen som kan tillgodoräknas ägarna betydligt lägre än 5,88 %. Totalt inkluderades 48 stycken p/e tal.
Mid Cap värderas något lägre än Large Cap. Drygt 68 % av Mid Cap bolagen värderas över ett p/e på 17, men samtidigt befinner sig färre bolag inom de mest extrema intervallerna. Totalt inkluderades 50 stycken p/e tal.
Jag kan ha missat eller begått olika misstag i ovanstående sammanställningar. Min "metod" är mer detaljerat beskriven nedan och får gärna kritiseras. Jag är av den åsikten att p/e tal runt 17-19 endast bör tilldelas riktigt fina bolag. Tyvärr har vi inte så många fina bolag på Stockholmsbörsen och därför är dagens värderingar alldeles förhöjda. Detta är ingen populär åsikt, men samtidigt så är det inte en popularitetstävling att investera.
( Jag har ej dubbelräknat bolag med två aktieslag. Latours p/e tal har medräknats. Millicoms, SKFs och Electroluxs vinster var uppenbart påverkade av tillfälliga extraordinära kostnader och därför beräknades ett nytt p/e baserat på 2012s vinster. P/e talen för Millicom, SKF och Electrolux blev därmed 20.92, 15.61 och 20.96. Det är möjligt att p/e talen för dessa bolag borde vara något lägre.)
Det hade varit intressant att kolla price to free cashflow (fcf). Det är för lite fokus på fcf i debatten tycker jag.
SvaraRaderaEller varför inte price/book efter att man har rensat ut intangibles, såsom goodwill och allt annat skräp som ligger och flyter på balansräkningen
SvaraRadera/Jöns Jönsson
FCF yield lär inte visa en annorlunda bild än ovanstående.
RaderaBörsen må vara högt värderad men alternativen är inte speciellt attraktiva heller:
SvaraRadera"Europeiska centralbanken ECB sänker styrräntan till 0,05 procent. Sedan juni har den legat på 0,15 procent. Räntan på insättningar över natten sänks till minus 0,20 procent från minus 0,10 procent."
Det finns dessutom rekordmycket pengar på sparkonton:
"Vilken sparform som är mest populär framgår inte. Men det är känt att hushållens totala banksparande har ökat markant de senaste tio åren. Kontantsparandet uppgick till 1.300 miljarder kronor i början av året, en ökning med 190 procent jämfört med början av år 2000, har Di tidigare rapporterat."
När eller hur allt detta ska sluta orkar jag inte längre spekulera i. :-)
Börsen är inte bara högt värderad den är gravt övervärderad. Fokuset på alternativ avkastning kan leda fel. kontantsparandet på kontant lär inte ha ökat särskilt mycket ur ett median perspektiv, snarare är det så att de rika lägger undan mer pengar idag.
RaderaDet är fördelen med att vara stockpicker. Man behöver inte bry sig om att marknaden är värderad till fågel, fisk eller mitt emellan, utan kan fokusera på att hitta bolag som är intressanta, för de finns där ute, det gör de alltid. Det handlar bara om att vara mer ihärdig i sitt letande. Börsen kanske är övervärderad i snitt, vad vet jag, men jag tänker inte vara så fördomsfull att jag drar alla bolag över samma kam och antar att de alla är övervärderade. Lyckan står den djärve bi och den som söker ska finna.
SvaraRaderaPrecis, vad tror ni om King Digital Entertainment, noterat på NYSE? Handlas till pe 4
RaderaLyckan står inte alltid den djärve bi. När jag hittar bolag som jag tycker är normalvärderad hurrar jag. Sen är det inte så mycket att hurra för.
RaderaDet är rätt höga värderingar på börsen. Tycker det finns en bra artikel senaste dagarna på Avanza. Det är att en del norska bolag har låg värdering och hög direktavkastning. Har hittat några större bolag med p/e under 10. Men de har ju inte gått så bra senaste 3 åren. Men det är där jag tror att man kan lura sig själv. Det kan lika gärna vara många av de större bolagen på stockholmsbörsen nu som ser övervärderade ut som kan gå så här dåligt nästföljande 3 år
SvaraRaderaFår akta sig för värdefällor bara. Norska börsen har en förhållandevis stor exponering mot extremcykliska branscher, blir ofta svårt att bedöma den långsiktiga vinsten.
RaderaHåller med. Många av deras aktier blir mer som en krydda i portföljen och ses oftast endast som något att komplettera portföljen med. Att alltid ha oddsen på sin sida är inte alltid lätt, så visst man får vara beredd att sälja om en nedgång inte verkar ta slut.
Radera