måndag 23 juni 2014

fatal inkompetens?


Nibes VD har bestämt sig för att köpa upp lite bolag. Nibe har köpt bolaget Waterfurnace som är noterat i Kanada. Waterfurnace är inget tillväxtbolag och lär inte växa kraftigt den kommande tiden.

Waterfurnace vinster per aktie 2013= 1.12
Waterfurnace vinst per aktie 2012 = 0.82

Ett kontantbud lades om 30,6 per aktie.

Nibe har alltså betalt 27 gånger vinsten för 2013 och 37 gånger vinsten för 2012. Det ska bli intressant att se vad som händer när väl en sämre konjunktur infinner sig. Nibe kommer vara betydligt mer skuldsatt samtidigt som Nibe kommer behöva skriva ner värdet på sina "fantastiska" köp.

VDn utstrålar minst sagt fatal inkompetens.

2 kommentarer:

 1. Ingen koll på varken Nibe eller Waterfurnace. Gissar att så inte är fallet, men kanske kan resultaten 2012/2013 vara nedtryckta? Ser de massa effektiviseringar de lätt kan göra så att de kan få upp vinsten rejält?

  Har väl för mig att Nibe annars har ett gott rykte om att vara ett välskött företag. Behöver ju däremot inte likställas med att de gör bra förvärv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som är konstigt. Nibe har historiskt gått bra men de verkar ha drabbats av hybris nu och gör förvärv på förvärv. Resultaten 2012 och 2013 för Waterfurnace var väldigt goda. De hade höga rörelsemarginaler under båda åren och nettoomsättningen var god relativt tidigare år.

   Att effektivisera Waterfurnace blir nog svårt, 2013 hade de trots allt en rörelsemarginal på drygt 17%. De har också betalt 3,2 gånger nettoomsättningen för Waterfurnace, så frågan är hur mycket mer bolaget kan prestera.

   Tror VDn ser en massa synergieffekter alternativt vill ta ett väldigt dyrt steg in på den amerikanska marknaden. Synergieffekter har en tendens att överdrivas. Kanske vill VD ha en bonus eller har han drabbats av hybris.

   Radera