måndag 6 oktober 2014

De senaste nynoteringarna

Är lekstugan på börsen på väg mot sitt slut? Vi ser små tecken på att synen på risk och avkastning håller på att förändras på börsen. Inwidos notering blev ett fiasko och likaså Kinneviks noteringar av Zalando och Rocket Internet. Rocket Internets bolagsvärde är groteskt förhöjt, men i detta marknadsklimat kan bolaget ha ett betydande marknadsvärde.

Carl Bennet är på väg att notera sitt konglomerat Lifco. Carl Bennet noterar inte bolaget för att han gillar att skänka bort pengar, han gör det för att investerare kommer köpa alldeles för dyrt. Att köpa av Carl Bennet är lite som att köpa en aktie som Buffett vill sälja, vilken rationell individ gör det? Allt mer dumpas bolag på börsen för att marknaden tillåter en grotesk övervärdering, eller som en kommentar på di beskrev det.

"Hade man kunnat notera sin faster idag hade man blivit rik" (okänd di kommentator)

Om nu investerare kan ifrågasätta Rockets värdering kan de då ifrågasätta Sandvik eller Alfa Lavals värderingar? Självfallet kan de det, och självfallet kommer de göra det. Tidpunkten när detta sker är omöjligt att fastställa, men de senaste noteringarna indikerar en viss förändring i riskviljan. Om denna förändring indikerar något större eller bara är ett hack i kurvan kan ingen veta. Kanske återupptas spekulationen med förnyad kraft och lekstugan fortsätter.

2 kommentarer:

 1. Jag håller med om att värderingar i många fall är relativt ansträngda, men du måste inte köpa index. Du har hela västerlandet framför dig med många, många tusen bolag att välja bland. Varför inte alltid köpa det som är billigt, oavsett makro eller hur börsen i allmänhet ser ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en fascination för bubblor och aktiemarknaden. Därav handlar många inlägg om bubblor. Har tänkt utveckla mina tankar om bubblor en dag och hur det är kopplat till min strategi överlag.

   1. Jag har svårt att hitta bolag. Dök dock upp några bolag på radarn nyligen. Tid är en starkt begränsande faktor.
   2. När det är uppenbart att man bevittnar en spekulativ bubbla kan man välja att vara opportunistisk och hålla en del kapital utanför börsen. Lyckligtvis brukar det ordna sig av sig självt givet 1, såvida man är disciplinerad i valet av bolag.

   Jag tror inte att dagens marknad handlar om hur mycket man kan tjäna, utan hur mycket man kan bevara. Ett sådant synsätt gynnar inte direkt sökandet efter billiga bolag och lär ha påverkat mig omedvetet.

   Radera