lördag 17 januari 2015

Inga bubblor, inga problem

Nedan finns en länk till ett komiskt videoklipp på 37 sekunder. Det är Athenahealths vd som talar i videon.

https://www.youtube.com/watch?v=TSbbo7G6CRc

Ni hörde rätt, han sa att bolaget handlas till ett p/e tal om 21000. Det "komiska" är att han inser att värderingen är fullständigt ohållbar. Men bubblor drivs av förväntningar om att marknaden ska fortsätta uppåt och likaså dagens IT-bubbla.

(Intervjun är förstås "gammal" och bolaget värderas inte till p/e 21000 längre, utan till ett negativt p/e tal. Om man extrapolerar bolagets omsättning för i år så hamnar man på ett p/s tal om 7,8 för bolaget)

(Se även Martins kommentar angående eps (earnings per share) som går mot noll. Jag har skrivit ett knappt läsbart svar med något fler siffror kring Athenahealths värdering.)

2 kommentarer:

  1. Det är väl i sig inte så anmärkningsvärt med pe 21000. I såna fall skulle det vara mer anmärkningsvärt med negativt pe. Är det så att det är och vippar kring eps 0 och råkar landa på plus, tro fan det blir höga pe tal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har rätt, givet att eps går mot noll men ej under noll blir resultatet ett högt p/e tal. Athenahealth ett högt P/e tal även om man räknar med deras "non GAAP adjusted Net income" och p/e talet blir 140 om man räknar på deras vis. Detta följer självfallet inte redovisningsstandarder, utan lär vara något missvisande. Vad som är intressant i sammanhanget är VD uppenbarligen struntar i bolagets "egna beräkningar av uppskattad vinst" och säger ett p/e tal på 21000. Han säger detta trots att den rapporterade vinsten per aktie för 2013 (som ej är non GAAP adjusted) kan högst resultera i p/e tal på 2000-3000 beroende på hur högt kursen stod. Så uppenbarligen är VDn något förvirrad, men han säger att bolaget inte är värt den värderingen bolaget har under vilket fall.

      P/e talet om 2000-3000 för 2013 reflekterar den ekonomiska aktiviteten i bolaget relativt väl. Kombinationen av extrem övervärdering och en låg lönsamhet resulterar i dessa höga p/e tal. Är man en optimist så tror man självfallet att en massa kostnader ska försvinna och att bolaget ska fortsätta att expandera i hög takt. Är man något mer pessimistisk så tror man att många kostnader kommer kvarstå och inte försvinna över en natt eller överhuvudtaget. Amazon kör fortfarande sitt race med förhöjda kostnader för att kunna expandera snabbt och de har också dålig lönsamhet. Amazon handlas till ett p/e tal om 490 för vinsten 2013. Mängder med personer kommer påstå att detta p/e talet för Amazon är extremt missvisande. Man kan tycka att Amazon borde hålla högre marginaler, men samtidigt vet man inte vilka marginaler de kommer nå i slutändan. I bubblor så motiveras obefintlig lönsamhet med fortsatt hastig expansion på bekostnad av vinstmarginalerna. Ibland uppstår aldrig den efterlängtade vinsten. Ska dessutom vinsten uppstå i bolag med "kroniskt" låga vinstmarginaler (E-handelsbolag) så är optimismen än mer omotiverad.

      Tackar

      Radera