måndag 2 juni 2014

"History doesn't repeat itself, but it does rhyme." (Mark Twain)

Jag trodde aldrig att jag skulle få se bolag noteras och värderas till så höga multiplar som under millenniebubblan. Jag hade uppenbarligen fel, för idag noteras bolag till värderingar av liknande proportioner som de noteringar som skedde under perioden 1997-2000. Dessa börsintroduktioner sker främst i USA och omfattningen är inte lika stor som under IT-bubblan.

I morse kunde jag läsa i dagens industri om ett bolag som heter Mobileye. Mobileye håller på med "aktiv säkerhet" till bilar och tanken är att dessa "aktiva säkerheter" skall leda till självstyrande bilar i förlängningen. Bolaget omsatte 50 miljoner dollar 2013 och "förväntas" omsätta 100 miljoner dollar i år. Bolaget skall troligen noteras på den amerikanska börsen och då förväntas bolaget värderas till 3,5-5 miljarder dollar. Mobileye värderas då till en försäljningsmultipel (p/s tal) om 35-50 gånger 2014s förväntade omsättning eller 70-100 gånger omsättningen för 2013. Detta är en absurt stor övervärdering som aldrig lär kunna försvaras över tid.

Givetvis har en större amerikanska bank (Goldman Sachs) investerat i Mobileye inför noteringen på den amerikanska börsen. De ska precis som de gjorde under IT-bubblan lura ovetande investerare på sina pengar, genom att groteskt övervärdera Mobileye vid noteringen. Det är skandalöst att bankernas beteende ej har förändrats sedan IT-bubblan eller finanskrisen. Dessa banker har de senaste 20 åren konsekvent bedrivit oetiska, oseriösa och närmast ponzibedrägeri liknande handlingar. Man undrar när samhället skall komma underfund med detta och om någon kommer åtalas denna gången.

Under utredningar efter finanskrisen av större amerikanska banker fann man massvis med tecken på rena bedrägerier. Ett väldigt känt exempel är Goldmans "Timberwolf deal" där Goldman sålde olika finansiella produkter (CDOs) som snabbt blev närmast värdelösa. Interna email visade i efterhand att Goldman var medveten om riskerna och prioriterade till och med försäljningen av dessa CDOs. Nedan står ett klassiskt citat från ett av dessa interna email.

"Boy that Timberwolf was one shitty deal" ( Montag, internt email inom Goldman Sachs, 22 juni 2007).

Historien upprepar sig inte exakt, men likheter finns det. Fråga är om vi bevittnar the end of the beginning eller the beginning of the end av denna period på börsen med mani och eufori. Historiskt har börsbubblor pågått under längre tidsperioder än de flesta kunnat föreställa sig och det är därför svårt att avgöra om det är the beginning of the end eller the end of the beginning.


Dagens industri artikel-Tekniklyft kan dubbla Autoliv, Måndag 2 juni 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar